"De loef afsteken".



Grofweg zijn er 2 typen mensen.

De mensen die anderen altijd de loef willen afsteken en die mens die z'n vreugde vindt in het "beamen" van de weg die je gaat.

*

Het altijd en eeuwig anderen de loef willen afsteken kan op grove wijze of iets subtieler. Het zijn die mensen die niet de vreugde vinden in de weg die de ander gaat, de vooruitgang die deze boekt maar altijd kritiseren. 

*

Eén manier is bijvoorbeeld ná een zogenaamd positieve opmerking er een soort "Ja maar" op te laten volgen waardoor het positieve dat eerder werd gezegd direct teniet wordt gedaan. Wanneer je dat gaat opvallen bij iemand ga je plotseling met andere ogen naar deze mens kijken. Je vraagt je af : "Wat wil jij eigenlijk? Waarom doe je dit?".

*

Een "Zonnemens" zal nóóit kritiseren. Deze gùnt je je eigen weg te gaan, eigen ontdekkingen te doen. Deze mens is niet bezig met een soort spiritueel "ellenbogenwerk". Integendeel!

*



Hoe belangrijk zou het zijn juist in deze zware tijden wanneer we met liefde kijken naar de weg die de ander gaat. Met liefde en warme belangstelling. Met vol vertrouwen. 

Wie vertrouwen gééft krijgt vertrouwen. In dit geval betekent het: elkaar bemoedigen, moed geven. Bemoedig ik een ander dan sterkt dat óók mijn eigen innerlijke kracht.

*

Ik heb gezien hoe vernietigend kritiek op anderen terugslaat op de criticaster zelf.

Huiveringwekkend!!

***




Reacties