Haat of Liefde?




Vaak wanneer je wat op een afstand kijkt naar mensen valt één ding in het oog.

*

Je ziet het in de politiek, in kerken en zèlfs in gezinnen en families. En je ziet hoe mensen uit elkaar gedreven wórden, maar óók zich héél gemakkelijk uit elkaar láten drijven.

*


Er is een heel gewoon mens met ook zo z'n eigenaardigheden....gelukkig maar! Zeg je als normaal mens!!!

En dan kan het gebeuren dat in de familie zomaar een kind een soort zwart schaap wordt èn het pispaaltje. Waarom is vaak onduidelijk net als het gepest van kinderen op school. Want een andere religie, een zwarte huid, scheve tanden...Kom aan!! Dàt is niet de èchte reden of misschien beter  niet de èchte oorzaak.

*

Let op! Er hoeft bijvoorbeeld op het schoolplein maar één te beginnen met het pesten van iemand en voor je het weet ligt er een kluwen kinderen bovenop een slachtoffer....Alleen omdat er ééntje met treiteren begon met de bedoeling ànderen mee te krijgen. In z'n eentje is ie ook niets waard weet hij, dus altijd worden er medestanders gezocht en opgehitst tegen zomaar iemand die toevallig misschien wat "afwijkt" van de anderen.

*

Wie er wèrkelijk "afwijken" zijn zij die zich zo gemakkelijk tegen iemand op laten hitsen. 

Het voorbeeld gaat over kinderen.  Maar je kan je afvragen waar dit wangedrag wordt gevoed!!!

*

Wie als volwassene zo gemàkkelijk zich mee laat slepen door verhalen en praatjes over iemand vertoont óók afwijkend gedrag. Een "slachtoffer" wordt tot "afwijkend" verklaard door de grootste domoren. 

De twijfel die men in het begin misschien nog voelde bij wel èrg "wilde" verhalen worden weggeduwd. En dan... dàn begint een weg die leed meebrengt voor meer mensen dan alleen het directe slachtoffer. 

*

Nodig is mensen tegen elkaar uit te spelen. Overal wordt twijfel gezaaid. Het slachtoffer wordt uitgespeeld tegen anderen. Anderen worden uitgespeeld tegen het slachtoffer. Verdeeldheid zaaien daar is alles op gericht om op die manier een vuil spel te kunnen blijven spelen.  Een spel van leugens en verzinsels, van  manipulatie en intimidatie. Een spel zoals ik hiervoor beschrijf.

*

Een goede reden is er niet. Niet ècht ook al heeft men een grote mond over zwarten,  Joden, zigeuners , homo's en noem maar op. Dat kàn volgens mij niet de wáre reden zijn!!!

Het enige wat er achter zit denk ik is een dódelijke haat tegen àlles wat niet "ik" is, niet het eigen ego is.....Het is een bezeten zijn van haat tegen alle andere ego's maar ook en misschien vooral tegen alles wat "authentiek " is.



Waarom? Omdat deze "pesters" voelen dat ze zelf verre van authentiek zijn. Iets heel kwaadaardigs heeft bezit van ze genomen. Ze willen vernietigen wat ze zèlf niet hebben. Misschien omdat het bedreigend is. Of omdat het ze een spiegel voorhoudt. Of ook uit jaloezie. Heb ik het niet dan jij ook niet. Zoiets. 

*

En deze bezetenheid is besmettelijk en slaat heel gemakkelijk over op mensen die zèlf nog niet erg "authentiek" zijn. Een soort  "massahysterie" ontstaat. We kennen allemaal de voorbeelden in het groot.

Maar het kan zich op kleine schaal in ieder gezin, in iedere gemeenschap of Vereniging,  in iedere sportclub, iedere woonwijk voltrekken. 

*

We kunnen wat dit betreft niet waakzaam genoeg zijn. Waakzaam op tekenen die op het begin van zoiets wijzen.  Maar nog meer waakzaam naar onszelf toe...want dáár begint het .....



In het eigen hart.


*

Waar haat is kan geen liefde zijn!!! 

***



Reacties