Een groot verschil...

 Een groot verschil tussen een gewelddadige strijd en de geweldloze is misschien het strijden met "open vizier".

De geweldloze gebruikt geen intimidatie, manipulatie of dergelijke dingen. Klaar en helder is wat hij wil én waarom. Denk bijvoorbeeld aan de zoutmars van Gandhi.

Zoutmars. (1930) 

De gewelddadige doet niet anders dan intimideren en manipuleren, liegen. Houdt zogezegd "de kaarten tegen de borst" waar de geweldloze ze open op tafel legt. De gewelddadige houdt over het algemeen van het "verrassingseffect".

Het merkwaardige doet zich hier voor dat de geweldloze weg juist vaak zorgt voor een verrassingseffect. Dat ligt niet aan de geweldloze mens die weigert toe te geven aan welke vorm van geweld dan ook.

Deze consequente weigering verwacht de ander die gewoon is geweld te gebruiken niet. Hij gelooft niet, hij kàn niet geloven wat hij hoort en ziet. "De kaarten op tafel".. waar hij ze angstvallig stevig tegen de borst houdt. 

Hoe dat verder gaat hangt van de "geweldenaar" af. De geweldloze zal rustig z'n weg gaan. Nu ja, Gandhi kreeg wel een paar kogels door z'n lijf later in 1948. Maar altijd zullen er zijn die de plaats van zo iemand direct innemen.

Het fysiek uitschakelen van een medemens is nóóit einde verhaal. Dat is met dictators zo maar zeker met mensen als Gandhi.

+++

Reacties