"zwart-op-Wit" ...

 

Een mens... kan maar beter
een
🎶🎶🎶
lager zingen. 
(Jan van Luyken) 
***


"Zwart op wit"... was dat niet zo'n poedertje dat je als kind voor misschien 10 cent kocht? Je kon er iets van in de palm van je hand leggen en het oplikken. Maar je kon ook aan het zakje sabbelen...

En hier kom ik nu op nadat ik de Legenda Aurea (Jacobus de Voragine) gelezen heb over de moord op de onschuldige kinderen. Blijkbaar was ik daar rond de kersttijd blijven steken. Soms is het goed dingen "buiten het seizoen" te lezen om het maar zo te zeggen. Net zo als een terugblikken (veel) later op wat eerder gebeurd is heel heilzaam kan zijn. Door de "afstand" die er is. Afstand in tijd en daardoor vaak ook vrij(er) van emoties die toen de blik vertroebelden.

Het verhaal is fascinerend zoals hier beschreven wordt in de Legende Aurea. Een fel gevecht tussen de machten van de duisternis en de macht(en) van het Licht. Het licht lijkt te verliezen. Letterlijk zwart (boven)op wit. Het duister bedekt het licht. Een gruwelijk "spel".

Maar zo duidelijk ook de "dwaasheid", de kortzichtigheid, de domheid van het duister. Om het vriendelijk te zeggen: Het is totale waanzin. Een waanwereld. Ingebeelde macht. En wat we altijd zien is het "korte termijn" denken. De duisternis overziet niet de langere termijn gevolgen van z'n dwaasheid. Macht verlekkert zich in de macht nù en lijkt ervanuit te gaan dat dit eeuwig zo zal blijven.

Dat is precies wat "zwart" doet, wat de duisternis doet en dàt is het grootste waandenkbeeld èn tegelijk de grootste misrekening. Het duister zelf is duister en daardoor ziet het ook zelf geen "hand voor ogen".

Hoe anders het Licht....

En dit alles zien we nog altijd gebeuren. Mensen die hun macht willen uitbreiden ten koste van anderen. Het zijn de "waanzinnigen" die niet zien dat ze misschien morgen al van hun "troon worden gestoten". Door wat dan ook. Maar sowieso staat ook bij deze mens eens de dood voor de deur, (of ook "de man/vrouw met de hamer") De fysieke dood. In een ander opzicht zijn deze mensen allang gestorven..Zij zijn "de doden onder de levenden". 

En toch houdt dit tegelijk een  waarschuwing voor mijzelf in. "Reken je niet rijk". Want ook in mij speelt zich dagdagelijks deze strijd af. In mij is nooit alleen licht. In mij is de voortdurende strijd tussen licht èn donker. In feite is deze strijd voor mij van meer belang dan de "uiterlijke" strijd met of van het kwaad, de duisternis. 

"Laat het licht in u niet geen duisternis zijn..". 

(Lucasevangelie 11)

We kunnen weten dat wanneer dat gebeurt we er slechter aan toe zijn dan ooit. Het kwaad in welke gedaante het ook aan ons verschijnt mag ons niet fascineren, niet "vangen". Kinderen van het licht ontkennen nóóit het kwaad maar "blijven in het Licht". 

Het was
 zwartwitpoeder. 
Nog steeds te koop. 
Ook in tabletvorm
maar dan is
wel gelijk
 alle "leut" eraf. 
Vind ik. 
😊

Reacties