Liefde???

 


Hoe is die tekst ook alweer beste vrienden :

"Geef elkaar uw liefde". 

Hoe uiterst vreemd dat velen van ons lijken te denken dat "geven" vanzelf gaat.

Liefde geven is niet hetzelfde als voor iemand een gebedje prevelen 

Hoe vaak hoor ik niet zo'n soort opmerking : "Ik denk aan je... hoooor!"( Niet altijd tegen mij hoooor... Ik hoor het niet eens meer.) 

Degene die dat weer voor z'n kiezen krijgt kan misschien nog net met moeite uit de mond krijgen : "Dankje. Fijn". Hij of zij gaat naar huis.... Zit dagen, weken, jaren alleen... vol dankbaarheid (dààr wordt op gerekend!!) denkend aan de vloek die werd uitgesproken. : "Fijn "ze" dènkt aan me". Bijtend in een theedoek die niet nat is van de vaat maar van de tranen. Of lurkend aan een fles whisky. Of ten slotte hangend aan een touw, weggetrapt krukje op de grond. 

Wanneer houden we op met deze goddeloze onzin?

 "Geef elkander uw liefde" betekent iets heel anders dan bidden voor een ander. Doe iets, span je in. Leuter er niet over hoe mooi je bidt terwijl je geen poot uitsteekt... Nu ja, wel een poot waarover de ander z'n nek kan breken. Klaar is het. Kunnen we weer bidden voor hem of haar. 

Weten we nog wel waar we mee bezig zijn met z'n allen?? Weten we nog wat de bedoeling van de Kerk is?? Een Liturgie, een dienst.. een uur, twee uur... We staan weer op straat, handen in de zakken slenteren we weg. Op weg naar ons eigen huis met gezin wellicht of niet. En je kijkt ze na... Op hoop van zegen! denk je in stilte. Op hoop van zegen voor ons allen.

Zolang mensen naar de "zijlijn" worden geduwd, buiten worden gesloten... Op deze arrogantie kan geen zegen rusten.

 Johannes de Doper zou er wel raad mee weten. "Adderengebroed" of zoiets.. Denk je de komende toorn te ontlopen?? Leuter niet over liefde, doe liefde, wees liefde. Wie alleen mooi praat over de liefde vloekt al of niet in de kerk.

Preek van Johannes de Doper. 
Bernardo Strozzi 


Voor wie werkelijk liefheeft is liefde geen offer maar vreugde. Kennen we die vreugde nog of zijn we ook dàt onderweg kwijtgeraakt?? En zijn we dan niet àlles kwijt?? De vreugde, de medemens, God!!  Lege handen komen dàn uit de zakken. En dan is het stomweg te laat. "Geween en tandengeknars"... En geen  (tand)arts meer. 

Reacties