Het Onze Vader. 2

 



Dat verzoekingen nog iets anders zijn dan "het boze" lees ik ook af aan het leven van Christus.

*

Wanneer Jezus 30 jaar is vindt de doop in de Jordaan plaats. Daarop volgt het gaan van, nu de Christus, in de woestijn.

Daar de drie grote beproevingen. Innerlijk houdt Hij stand. Hij trapt niet in de vallen die voor Hem gezet werden. 

*

Het Onze Vader wordt geschonken aan de discipelen. Maar ik kan me zo voorstellen dat Hijzelf door de 3 jaren die volgden daar intens mee heeft geleefd.

*

Deze 3 jaren die levend als God in een fysiek lichaam uitmonden in het ultieme kwaad...het verraad dat eindigt met Zijn dood aan het Kruis.

*

De beproevingen in de woestijn hadden Hem niet verzwakt maar voorbereid op wat komen ging. Bewust moest ook Hij deze beproevingen ondergaan en bewust moest Hij "kiezen" om tenslotte de dood te kùnnen overwinnen. 

**

Wat ik misschien wil aangeven is dat we bijvoorbeeld de woorden van het Evangelie en zo ook het Onze Vader op een "goudschaaltje moeten wegen". 

Wanneer er eerst gesproken wordt in het Onze Vader over "verzoekingen", vervolgens over "het boze" dan kunnen we dat niet met het grootste gemak als hetzelfde beschouwen. We lezen dan veel te oppervlakkig. 

*

Het lijkt vroom "Ja en amen" te zeggen maar het is niet de ijver, niet het geloof, die de Geest in ons kan laten werken. Met "Ja en amen" is het klaar. De Levende Geest kan daar geen leven brengen. Veel meer zouden we moeten leven met een voortdurend vragende en onderzoekende instelling. 

ZOEKT...

slechts dàn zal je vinden.

***




Reacties