Eenvoud...is een kracht(bron).




 Hoe kan de leugenaar "gered" worden?? Dat puzzelt me al een poosje.

Dwingen de waarheid te spreken werkt niet. Ik heb ontdekt dat de leugenaar het hart zó heeft verhard dat hijzelf geen verbinding meer heeft met wat "waar" is. Het gevolg lijkt te zijn dat "dwang" , het goedmaken niet zal werken. Het zal altijd onoprecht en met bijbedoelingen zijn en dat is onder de gevolgen van zijn daden uit te komen. 

*

Deze beklagenswaardige mens die leeft in en van de leugen zal eerst in zichzelf "schoon schip" moeten maken voor hij schoon schip met en bij anderen kan maken. En dat betekent denk ik allereerst weer (de) waarheid "denken", wáár denken. Hoofd en hart zijn nauw verbonden met elkaar. Het denken is bepalend. Denk ik de leugen dan volgt het hart vanzelf en spot met alles wat "heilig" is. Vriendschappen worden op het spel gezet...De vrede staat niet meer op het spel maar is al  gevlucht...Misschien wel naar de woestijn...waar een "Johannes" loopt en roept!!!


Waarheid en Vrede....zij vluchten hand in hand. Terugkeer begint bij de waarheid denken...een wáár denken. 

*

Hoe kan een leugenaar de waarheid leren denken? 

Wel, kijk eens naar de 12 Stappen die gebruikt worden door vele mensen die waren vastgelopen in hun leven. Een eenvoudig  "programma". Deze Stappen zijn als spaken in een wiel. Je kan er niet één tussenuit halen. De volgorde is ook van belang, geen toeval. Je kan bijvoorbeeld niet Stap 3 doen vóór je de 2e hebt gedaan.

Alle Stappen zullen altijd in ontwikkeling zijn, altijd verbeterd moeten worden, altijd voor verbetering vatbaar zijn.

Maar....Stap 1 zal voor 100% gezet moeten worden. Voluit erkennen dat ik een levensgroot probleem heb. Toegeven dat mijn leven stuurloos is geworden. 

Daarvoor is meestal nodig dat men "de bodem van de put" bereikt heeft. Dàn is een ommekeer pas mogelijk. 


*

Het is het bekende thema. Meestal moet er geen uitweg meer mogelijk zijn voordat we kunnen en willen toegeven dat we zijn "vastgelopen". In het groot zien we dat. Het is slechts een uitvergroting van waar velen van ons doorheen gaan....het tot in het belachelijke toe ontkennen dàt er een probleem is, dat ìk een probleem heb. Zichtbaar voor iedereen behalve voor mijzèlf. Daarvoor moet ik in de spiegel kijken en dat is niet zo aangenaam....












***




Reacties