Macht?



We zullen moeten gaan begrijpen dat zèlf "de macht grijpen" een onmogelijkheid is.

*

Iedere "macht" zal van boven gegeven moeten zijn en dat betekent dat àlles wat we doen of zeggen alleen vanuit de liefde kan zijn. Daar waar God macht geeft is dat altijd de macht van de liefde want God is liefde. Hij heeft gewoon niets anders! 

*

Daar waar mensen onderdrukt worden, gedood, gepest, weggezet, uitgeschakeld dààr is geen sprake van liefde. Daar is God niet, dùs ook geen macht. 

"Je zou geen enkele macht over mij hebben wanneer het je niet van boven gegeven zou zijn". 


Dàt is wel raadselachtig. Wanneer de vertalingen juist zijn zegt Christus hier dat Pilatus macht over hem heeft. Hij erkent de macht van een mens over hem. 

Misschien is dat zo omdat eruit iets "slechts" iets "goeds" kan en zàl voortkomen. Soms zijn er "omwegen" nodig. 

Het kan ook zijn dat het hier in de richting gaat van : fysiek kan je macht over mij hebben. En dat is waar. Een ander fysiek doden is niet moeilijk. Die macht hebben wij over elkaar en dat is ook wat we nu bijvoorbeeld in de Ukraïne zien gebeuren. 

Of in Rusland het volk monddood maken. Persvrijheid aan banden leggen. Dat soort macht kan een dictator nog wel hebben. Een tijdje. Maar dat is mensen "de mond snoeren". Vergeten wordt door dit soort domkoppen dat de mens méér is dan het lichaam. Daar wordt niet mee gerekend. 

Dus wèrkelijke macht kan geen mens over mij hebben. Nóóit. En anders is 

"het bloed der martelaren het zaad voor de toekomst". 

* * * 



Reacties