Ons Evangelie lezen.





Het Evangelie kan op heel veel manieren worden gelezen. Dan bedoel ik niet de vele verschillende interpretaties die mede door de vertalingen sowieso ontstaan. Dat kan nu eenmaal niet anders. Verschillende vertalingen lezen kan dan helpend zijn.

Óók denk ik niet aan bijvoorbeeld uitgaan van de "beelden". Maar dan ook vooral niet in de zin van verklaren. Nog minder van "psychologiseren".

Wanneer bijvoorbeeld het Evangelie over de blinde man die genezen wordt gelezen wordt dan is niet onbelangrijk wààr dat gebeurt enzovoort. Emil Bock heeft dat bewustzijn wel gewekt.

Maar al dit speelt zich nog voornamelijk in het hoofd af. Zelfs wanneer we proberen de beelden te laten spreken. Ook beelden en bijvoorbeeld sprookjes kan je proberen te duiden. Niets mis mee. Integendeel.

Maar wanneer ik met dit alles niet een diep voelen verbind blijft het nog steeds wat aan de oppervlakte.

In het bovenstaande voorbeeld kan je kijken naar de gedragingen van die omstanders die de blinde man proberen tegen te houden. Waarom ze dat deden is de vraag.
De blinde laat zich niet wegdrukken en Jezus helpt hem ook een handje!! Dat is ook wel nodig wanneer je "tegen de stroom in wilt zwemmen". 

Hij komt bij Jezus en wordt genezen. 

Dàn twee verschillende reacties op dit gebeuren door de blinde en door de menigte waar vanmorgen iemand op wees toen we over deze Perikoop spraken. Heel interessant.

Nu kan je ook hier omheen heel veel bedenken. Vanwaar dit verschil in de wijze van reageren?
Misschien dat ik hieraan duidelijk kan maken wat ik probeer te zeggen. 

De blinde staat daar voor Jezus. Hij wordt ziende. En..... hij kijkt meteen recht in de ogen van de Heer!!! 
De menigte staat er omheen en heeft deze overweldigende ervaring niet!!
Logisch dat er verschillend wordt gereageerd. (Lukasevangelie 18)

Misschien moeten we leren in deze tijd soms met tranen in de ogen dit soort dingen te lezen. Het is niet niks wat hier in deze korte Perikoop beschreven wordt!!!  Door je tranen heen zie je vaak beter dan "met droge ogen"... 

De 5e week van de 10 weken op weg naar het Michaëlsfeest!!

Reacties